Şam’da 5’nci Ordu
Atatürk’ün -kurmaylık stajı için- Şam’da 5. Ordu emrine atanması
Atatürk’ün -kurmaylık stajı için- Şam’da 5. Ordu emrine atanması
Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan Celal Bayar ile Cumhuriyet Bayramı törenlerine giderken. Ankara.
Türkiye’nin ilk basma fabrikası “Nazilli Sümerbank”
Türkiye’nin ilk resim ve heykel müzesi, Atatürk’ün isteğiyle Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesinde açılmıştır.
Atatürk’ü ziyarete gelen devlet adamlarından İngiltere Kralı 8’nci Edward
1935 Kadınlar Kongresi Hatıra Pulları
Türkiye Cumhuriyeti’nin 10’ncu kuruluş yılında Türk kadınları “Dünya’nın Aynası” dergisi kapağında.
Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletine hitaben o ünlü ve hafızalara kazınan, tüyleri diken diken eden konuşmasını yapıyor…
Türk Tarih Kurumu’nun Ahlatlıbel kazısında. Soldan – sağa: Doktor Reşit Galip, Atatürk, Nevzat Tandoğan ve Yusuf Hikmet Bayur
Bütün ısrarlara rağmen Atatürk İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ayakta ders dinlerken.
Harf İnkılâbı’nın ilk müjdesini Mustafa Kemal 8 Ağustos 1928’de, İstanbul’daki Sarayburnu Parkı’nda halka şöyle duyurdu: “Arkadaşlar, bizim güzel ahenkli zengin dilimiz yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir. … Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir toplumun yüzde onu okuma yazma bilir, yüzde sekseni bilmezse, bundan insan olanlar utanmalıdır.” Bundan sonra Atatürk, yurt seyahatine çıkıp, kara tahta başında yeni Türk harflerini vatandaşlara öğretti.
Atatürk’ün İzmir Vapuru ile İstanbul’dan Karadeniz’e hareketi.
Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyet Halk Partisi 2’nci Kongresinde otuz altı buçuk saat(6 gün) sürecek “Büyük Nutuk” isimli tarihi konuşmasına başladı.
Mustafa Kemal, 1919’da “Fes kalkacak, uygar uluslar gibi şapka giyilecektir” demiştir.Kıyafet Kanunu, 11 Ekim 1926′ da kabul edilmiştir.
Cumhuriyet’in Hanımefendisi Mevhibe İnönü Hanım ve kızı Özden otomobil ile gezintideler. Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926’da Türkiye Büyük Mille Meclisi’nde kabul edildi ve 4 Ekim 1956 tarihinde yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2002 tarihine kadar yürürlükte kalan bu kanunla getirilen başlıca yenilikler; Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. Evlilikte resmi nikah zorunluluğu getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşitliği sağlandı.
Atatürk, Alman Pilot Hayneke’nin paraşüt ile atlayışını seyrederken
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi açılışında nutukları dinlerken Mustafa Kemal, Atatürk’ün hemen arkasında Mahmut Esat Bozkurt.
Samsun-Çarşamba Demiryolu inşaatını başlatan Mustafa Kemal Paşa, ilk kazmayı vuruyor
Lozan Antlaşması’nda ki Türk Heyeti. Ön sıra – soldan sağa: Reşit Saffet(Atabinen), Zülfü(Tigrel), Rıza Nur, İsmet(İnönü), Zekai(Apaydın), Muhtar(Çilli), Münir(Ertegün). Arka sıra: Atıf(Esenbel), Yahya Kemal(Bayatlı), ? , Ruşen Eşref(Ünaydın), Mustafa Şeref(Özkan), Tahir(Taner), Cevat(Açıkalın), Tevfik(Bıyıkoğlu), Sabri(Artul), Seniyettin, Haim Nahum, Mehmet Ali(Balin), Zühtü(İnhan), Şevket(Doğruer), Yusuf Hikmet(Bayur), Süleyman Sarp(Kıran), Fuat(Ağralı), Celal Hazım(Arar), Hüseyin(Pektaş)
Kurtuluş Savaşı’mızın başarıya ulaştığının ilk yazılı belgesidir. Mudanya Mütakerisini imzalayan Türk ve İtilaf Devletleri generalleri. Soldan sıra ile; Fransız Generali Charpy, İngiliz Generali Harrington, Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa, İtalyan Generali Mombelli.
“İzmir Bölgesi Hakiki Bir Cehennem” İzmir’i tahrip eden bir sürü Türk’e sahip Mustafa Kemal Paşa, Konstantinapol ve Trakya da dahil tüm Küçük Asya’nın teslim edilmesini istiyor; şehir kendisine teslim edilmezse, Konstantinapol’ü ele geçirmek üzere müslümanlarını göndereceğimi belirtiyor.
8 Eylül sabahı, Türk ordusunun ilk birlikleri İzmir’e girdiler. Yüzbaşı Şerafettin Bey, halkın sevinç gösterileri arasında, Konak meydanındaki Hükümet Konağı’na geldi. Konağın balkonundaki direğe Türk bayrağı asıldı. Türk birlikleri öğle vaktine kadar, İzmir’e tamamen hakim oldular. Bütün önemli noktalar ele geçirildi. İzmir’deki gelişmeleri, İzmir Körfezi’nde bakan Belkahve’den takip eden Mustafa Kemal, 10 Eylül 1922’de İzmir’e geldi. İzmir, Rum ve Ermenilerin şehri terk ederken çıkardığı yangınlarla bir harabeye dönmüştü.
Yunan’ı denize döktüğümüz, Kurtuluş Savaşı’mızın en son safhasını teşkil eden Büyük Taaruz harekatının hemen öncesinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa ve Albay Asım Gündüz ile birlikte cephe de harita üzerinde çalışıyor.
TBMM tarafından Atatürk’e “Mareşal Rütbesi” ile “Gazilik” unvanının verildiği gün, günümüzde “Gaziler Günü” olarak kutlanır.
Yunanlıların Bursa’yı işgali üzerine, TBMM önünde Mustafa Kemal’in de katıldığı Protesto Mitingi’nde Tunalı Hilmi Bey konuşurken…
Mustafa Kemal ve arkadaşları Sivas Kongresinde aldıkları bu kararla Damat Ferit Hükümeti ve ABD mandası isteyenlere karşı onurlu bir duruş sergiliyorlardı.
Halka zulüm eden işgalcilere karşı halk bir tepki gösterip, silahlı çatışma çıkarmışlardır. Bunun üzerine işgal kuvvetleri komutanı saraya bir mektup yollayarak Samsun’daki karışıklığı düzeltmesi gerektiği aksi takdirde orayı da işgal edeceklerini belirtmiştir. Mektup padişaha okunduğunda, padişah Mustafa Kemal’in “ordu müfettişi” olarak Samsun’a gönderilmesi emrini vermiştir. 15 Mayıs 1919 günü Atatürk hareket etmiş, yanında milis güçlere yardım götürür düşüncesi ile bir İngiliz gemisi tarafından takip edilmiş fakat ortaya bir şey çıkarılamamıştır.
Düşman askerlerin toplarını Dolmabahçe Sarayı’na yöneltmesi durumunda Mustafa Kemal Atatürk’ün yaveri Salih Bozok gözyaşları içerisinde boğaza demirlenmiş İngiliz zırhlı gemilerini gösterir. Atatürk’te bunun üzerine “Geldikleri gibi giderler!” sözünü söylemiştir.
Mustafa Kemal Paşa, Yıldırım orduları kumandanlığını devraldığı Alman General Liman Von Sanders’i, emrindeki subaylar ile Adana’dan İstanbul’a uğurlarken.
Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun ilk Genel Yazmanı, “Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal ile Mülakat” başlıklı yazısıyla Mustafa Kemal Paşa’yı basın yoluyla kamuoyuna duyuran yazar, gazeteci, siyasetçi ve diplomat Ruşen Eşref Ünaydın ile birlikte çekilmiş bir fotoğrafı.
Çanakkale Anafartalar Zaferiyle, Albay Mustafa Kemal adını tüm dünyaya duyurmuştur. Çanakkale ve özellikle Anafartalar, Kurtuluş savaşının, Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünün yazıldığı yerdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir şarapnel parçasıyla göğsündeki saatinden vurulduğu ve “Ben size taaruzu değil ölmeyi emrediyorum” dediği yerdir.
Kurmay Albay Mustafa Kemal’in, Çanakkale savaşında büyük başarılara imza attığı, Anafartalar Grubu Komutanlığına atanması.
Kuemay Albay Mustafa Kemal Çanakkale savaşında, Anafartalar grubu ile..
Mustafa Kemal’in İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleriyle yaşadığı fikir ayrılıkları onun Sofya Ataşemiliterliğine atanmasına neden oldu.
Derne Cephesi’nde. Soldan sağa: Bir Arap şeyhi, Mülazım Şükrü Bey, Mustafa Kemal Bey(Atatürk), Nuri Bey(Conker), Enver Bey(taş yığınının yanında bir dizi yerde çömelmiş) ve bir üstteğmen.
Mustafa Kemal’in ilk savaşı. Mustafa Kemal, Gazeteci Mustafa Şerif adıyla, sahte belge ve pasaportlarla İstanbul’dan 15 Ekim 1911’de Naci, Hakkı ve Yakup Cemil Beyler ile yola çıktı. Yolda paraları bitti; hiçbir yerden yardım görmediler. Mustafa Kemal, yolda hastalandı ve İskenderiye’ye döndü; onbeş gün hastahanede yattı. Bu arada, Nuri (Conker) ve Fuat (Bulca) Beyler de onlara katıldılar. Tekrar, hep birlikte yola çıktılar. Mustafa Kemal ve arkadaşları, çok zor bir yolculuk yaptılar. O şartlarda Trablusgarp’a ulaşmak için en uygun yol, İngiliz yönetiminde bulunan Mısır yoluydu.
Atatürk, Makedonya’da 3. Ordu Kurmay Başkanı Ali Rıza Paşa idaresinde yapılan kurmay tatbikatına katılması (Bu Manevra 31 Temmuz 1910 gününe kadar devam etmiş; tatbikat sonunda Ali Rıza Paşa adına Atatürk tarafından bir kritik hazırlanmıştır).
Kurmay Başkanı(Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal, Hareket Ordusu ile Selanik’ten ayrılmak üzereyken.
Atatürk’ün Şam’dan, merkezi Manastır’ da bulunan 3. Ordu Karargâhı’na atanmıştır(Bu karargâhın Selânik’teki şubesinde çalıştırılmıştır).
Atatürk’ün kolağası (kıdemli yüzbaşı) oluşu
Mustafa Kemal’in Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi’nden mezun oluşu.